Kruiswijk Garlic, Beemster

Project: Nieuwbouw diverse koelcellen voor opslag en droging van knoflook
Opdracht voor: Leveren en monteren van 2.800 m2 sandwichpanelen en gasdichte hefdeuren

Opdrachtgever: Kruiswijk Garlic te Beemster (NH)

Leverancier panelen: EMS
Leverancier deuren: Salco B.V.

“De Beemster is een drooggelegde polder ten noorden van Amsterdam en is een van de werelderfgoederen. Dit unieke gegeven heeft te maken met het perfecte vierkante verkavelingpatroon. Het verhaal gaat dat dit patroon in Amerika is gekopieerd om het stratenplan van Manhattan aan te leggen. 

Verse knoflook wordt duurzamer geteeld dan gedroogde, omdat de teeltperiode korter is: de bol wordt jong geoogst, wanneer hij krachtig en gezond is. Onze Beemsterknoflook wordt geplant in oktober/november. De knoflook wordt eind juni, begin juli geoogst door middel van een knoflookrooimachine, die als het ware de knoflook aan zijn stengel omhoogtrekt en de wortels met een mes eronder lossnijdt.”

“Wanneer de knoflook geoogst is worden de bollen in de schuur verwerkt. De wortels onder aan de bol worden eraf gesneden en daarna worden de buitenste vellen eraf gehaald. Zo houd je een prachtige witte bol met een groene stengel over. Het loof en de buitenste vellen composteren we. 
De knoflook wordt direct na de oogst verwerkt of opgeslagen in koelhuizen. De verse Beemsterknoflook heeft een milde, frisse smaak en is uniek in zijn soort. Mooie witten bollen met groene stengels, vol van smaak, uit de Beemster.”